Het isoleren van uw vloer of kruipruimte is een effectieve manier om energie te besparen. Het is een relatief eenvoudig proces en de kosten zijn over het algemeen laag. Naast besparing op uw energierekening heeft isolatie van uw kruipruimte het voordeel dat het vocht in de kruipruimte houdt en daarmee de luchtkwaliteit in huis verbetert. Het isoleren van uw kruipruimte kan op twee verschillende manieren. Hieronder worden de voor en nadelen en besparing van deze twee manieren beschreven.
De twee mogelijkheden voor kruipruimte isolatie
De keuze voor de verschillende isoleer mogelijkheden is afhankelijk van de grootte van de kruipruimte. Het meeste energie bespaart u door de onderkant van de vloer te isoleren. Een bijkomstig voordeel is dat de vloer hierdoor warmer aanvoelt wat weer zorgt voor meer wooncomfort. Een tweede optie is het isoleren van de bodem van de kruipruimte. Zowel vloer- als bodemisolatie zorgen voor energiebesparing en vochtregulatie, waarbij de eerste het effectiefst is. Heeft u een kleine kruipruimte (30 tot 35 cm) dan is de laatste optie het meest geschikt. Bij grotere kruipruimtes (hoger dan 35 cm) kunt u voor beide opties kiezen.
Energie- en geldbesparing
De mate van energiebesparing is voornamelijk afhankelijk van het type isolatie en maar in mindere mate van het isolatiemateriaal. Voor een maximale milieuwinst kiest u dus het best voor duurzame materialen. Vloerisolatie kan bij een oppervlak van 60 vierkante meter een besparing opleveren van 230 kuub gas per jaar; dit komt neer op ruim 150 euro. Als u de vloerisolatie zelf aanbrengt, dan kunt u de kosten binnen vijf jaar terug hebben verdiend. Laat u de isolatie aanbrengen, dan doet u hier zestien jaar over. Bij bodemisolatie is de besparing jaarlijks 170 kuub gas (ongeveer €110); deze kosten heeft u er ook in ongeveer zestien jaar uit. Natuurlijk hangt dit af van uw persoonlijke stookgedrag: hoe vaak u thuis bent en hoe warm u uw huis heeft. Als u hoger stookt en vaak thuis bent is de besparing uiteraard hoger dan wanneer u nooit thuis bent en een koudere temperatuur gewend bent.
Subsidies op kruipruimte isolatie
Tot slot is het interessant te kijken naar de verschillende mogelijkheden voor subsidies wat betreft isolatie. U kunt bijvoorbeeld isolatie laten aanbrengen tegen een verlaagd BTW tarief bij uw aannemer en het is mogelijk een bijdrage te ontvangen van de gemeente voor het verzamelen van advies van verschillende partijen.
Meer informatie over het isoleren van uw kruipruimte? Isolatie-Bedrijf uit Antwerpen staat voor u klaar.