Wanneer u een nieuwe parking, terras of tuinpad wilt aanleggen of anderzijds wilt gaan bestraten rondom uw huis, dan is het een verstandige keuze om over te gaan op duurzaam bestratingsmateriaal. De naam zegt het in feite al, met de keuze voor duurzaam bestratingsmateriaal investeert u in een zodanig robuuste aanleg van onder meer een parking of andere vorm van bestrating, dat deze voor langere tijd meekan en hierbij bestand is tegen allerlei invloeden van schade, verzakking, verwering, slijtage of vervuiling. Investeren in duurzaam bestratingsmateriaal levert niet alleen een grondige en kwalitatieve aanleg van bijvoorbeeld een parking op de korte termijn op, maar vooral ook op de lange termijn. Bestratingsmateriaal kan duurzaam ingezet worden tijdens zowel de fundering als de daadwerkelijke bestrating, waarbij het relatief stukken langer mee gaat dan andere materialen.
Duurzame fundering
De aanleg van bijvoorbeeld een parking op een duurzame manier begint bij de fundering. Wanneer de fundering goed is aangelegd, dan zal de algehele kwaliteit van de bestrating hiervan profiteren. Een goede fundering begint met de keuze voor het juiste materiaal. Om hierin een duurzame keuze te maken die niet alleen leidt tot de aanleg van een kwalitatief sterke oprit, maar ook tot eentje waarmee u jaren vooruit kunt qua veilig gebruik en laag onderhoud, dient u de kwaliteiten van verschillende soorten fundering met elkaar te vergelijken. Met name specialisé is erg geschikt als duurzaam materiaal voor de fundering van uw bestrating. Specialisé is een soort mengsel van cement en zand, wat voor zowel een compacte als stabiele ondergrond zorgt. Het voorkomt verzakkingen en gaat de vorming van onkruid tegen, vele malen beter in vergelijking met bijvoorbeeld zand. Een andere benaming voor specialisé is dan ook gestabiliseerd zand en is onder vrijwel alle omstandigheden en in vrijwel alle toepassingen te gebruiken als duurzame fundering.
Meer info over de prijzen van klinkerwerken op ons blog.
Duurzame bestrating
Na het aanleggen van een duurzame fundering met het gebruik van bijvoorbeeld specialisé, kunt u een bestrating gaan neerleggen van duurzaam materiaal. Hiertoe wordt steeds vaker beton gebruikt. Al in het proces om het te maken kan beton als duurzaam beschouwd worden. Het wordt energiezuinig geproduceerd, dat wil zeggen dat er relatief weinig energie nodig is om kwalitatief sterk beton te produceren. Ook in de aanleg van beton wordt er weinig energie verspild. Bovendien kan beton als zichzelf gerecycled worden, wat betekent dat van afvalbeton u weer nieuw beton kunt creëren in de aanleg van een bestrating. Verder is beton tegenwoordig erg kleurvast geworden, wat betekent dat verkleuring en andere vormen van slijtage vrijwel niet te herkennen zijn op beton. Beton staat eveneens bekend om diens sterke dichtheid, wat de vorming van onkruid en ander ongewenst vuil tegengaat. Ten opzichte van andere materialen kan beton vaak tientallen jaren mee, tegen relatief lage onderhoudskosten.
Bron: Leenen EVS Klinkerwerken – voor al uw bestrating.